Fryslân-Súdwest | Routebureau Friesland

Friese Meren Vakanties

De Ald LearsEen van de mooiste wandeltochten van Friesland

lkh2018swf.jpg

LFCH2018 SWF

Op deze pagina kunt u zich informeren over één van de de mooiste wandeltochten van Friesland: de Ald Lears. De wandeltocht dankt zijn naam aan een oude legende uit de omgeving. In de vorm van de uitgezette  wandeltocht is daarnaast ook, met een beetje fantasie, een 'oude Laars' te herkennen (legende over een 'Ald Lears'). De wandeltocht laat u een prachtig gebied in Zuidwest-Friesland  beleven en ontdekken en geeft een archetypische indruk van ons Friesche landschap, wat 'de Ald Lears'' één van de  mooiste wandeltochten van Friesland maakt. De tocht heeft een lengte van 18,5 kilometer en is ideaal als dagwandeltocht. De tocht start in Oosthem, een vlakbij IJst gelegen dorp, en is makkelijk bereikbaar met de auto of vanuit het trein- en busstation van IJlst. In Oosthem is een parkeerplek voor auto's en staat op de kaart aangegeven. 

Download hier de Wandeltocht 'de Ald Lears'

Uw tocht begint bij de draaibrug  en volgt dan het mooie Swalkerspaad richting Hemdijk (Pikesyl). Op de kaart is met groene stippen aangegeven waar u even kunt genieten van een fantastisch uitzicht.  Verder zijn enkele (bruine) markeringspunten opgenomen die een monument aangeven. Bijv. bij de driesprong richting Abbega ziet u een klein gemaal met enkele oude electriciteitspalen. melledyk.jpg Dit gemaal is opgenomen op een monumentenlijst.
Vooral tegen de achtergrond van het 'Hissemar' biedt het geheel een fantastische aanblik! Bij Westhem treft u het 13e eeuws zadeldakkerkje van Westhem aan dat van binnen èn van buiten het bezichtigen meer dan waard is. Op zaterdagen is het interieur van het kerkje van 13.30 uur - 17.00 uur te bezichtigen. Op het kaartje is op korte afstand van de wandelroute een blauwe stip opgenomen. Hier heeft u de mogelijkheid om bij Kootje bij de Brug een kano te huren en een kopje thee met appelgebak op het  terras aan het water te nuttigen. Ik heb voor u geregeld dat u op vertoon van uw geprinte routekaart 10% korting krijgt op koffie/thee met appelgebak of een coupe boerenijs. Na uw rustpauze vervolgt u uw wandeltocht richting Folsgare. U komt in dat geval ook weer langs Brocante 'Mengelmoesje'  een snuffelwinkel waar van alles is te vinden.
In Folsgare kunt u op de Tsjaerdyk voor de oude school (nu woonhuis) rechtsaf de Melledyk opwandelen, een boerenpad uit de 12e eeuw dat voert richting de Rige Dyk en naar het begin van uw startpunt: Oosthem.
Deze pagina kunt u afdrukken met behulp van: 'Bestand'  --> 'Afdrukvoorbeeld' 

Note: Deze wandelroute loopt deels over landerijen en in verband met het aanwezige vee is deze route verboden voor honden.

aldlearstocht.jpg
copyright © 2012 IDHV | Sponsor: Kootje bij de Brug | Sitemap