Fryslân-Súdwest | Routebureau Friesland

Friese Meren Vakanties

't Bûtertonkje: de lekkerste Fietstocht van Friesland

lkh2018swf.jpg

LFCH2018 SWF  

logo fietsregioFijn dat u in het seizoen 2024 wilt genieten van de lekkerste Friese fietstocht. Friesland en daarmee Zuidwest-Friesland is in 2019 uitgeroepen tot één van de vijf mooiste fietsregio's van ons land. Mede dankzij onze prachtige fietstochten die, op basis van het fietsnetwerk, voeren door een schitterende en gevarieerde omgeving.

It Bûtertonkje (Fries voor  'Lekkerbek') is de lekkerste fietstocht (39,5 km) van Friesland en gaat door een adembenemend landschap. De Fietstocht start bij de oostelijke stadsgrens van Bolsward en brengt u via oude dijken, en wegen door het Fries Landschap. Daarbij is ook het Brekkenpad langs de Oudegaaster Brekken opgenomen waarvan de Gemeente Sudwest-Fryslan zegt : "het prachtige Brekkenpaad van Oudega naar Nijefurd het mooiste fietspad van ons land" (SN 24-06 2010). 

kus.jpgDe fietstocht voert  langs Workum en dan via een prachtig fietspad  omhoog richting Allingawier, Exmorra en terug naar Bolsward. De start en de finish is in het elfsteden-hanzestadje Bolsward met haar monumenten en musea, zodat u op 'alle terreinen', waar met name de smaak de boventoon voert, een heerlijke indruk krijgt van Friesland.  Daarbij maakt u tegelijkertijd gebruik van de gemakken van het fietsroutenetwerk met haar bewegwijzering. Het is mogelijk de fietstocht te starten in Workum. 
U fietst in dat geval vanaf punt 4 naar punt 2 richting Allingawier. Download hier fietstocht 'it Bûtertonkje' de lekkerste fietstocht van Friesland of ga naar Route.nl  't Bûtertonkje

Hier kunt u ook de benodigde fietskaart met knooppunten,  routebeschrijving en GPX downloaden.  Op de gedownloade kaart treft u gekleurde stippen aan.  De legenda met stippen treft u hieronder aan: 
legenda.jpg 
Onderweg is er van alles te beleven.  Na ongeveer een half uurtje na uw start komt u langs Brocante 'Mengelmoesje ' Hier kunt u wekelijks vanaf woensdag even heerlijk snuffelen naar een leuk cadeau. Vervolgens komt u na 500 meter bij Kootje bij de Brug voor een kano en koffie met appelgebak (van het huis) of wellicht een boerenijsje? Ook kunt u er heerlijke eigengemaakte jams of Chutney kopen. Ik heb voor u geregeld dat u op vertoon van uw geprinte routekaart 10% korting krijgt op koffie/thee met appelgebak of een coupe boerenijs.    

In Blauwhuis kunt u  een bezoek brengen aan de neogotische kerk van bouwmeester P.J.H. Cuypers en in Greonterp (spreek uit: 'krùnterp') kunt u even stilstaan bij 'Huize het Gras' waar Gerard van het Reve heeft gewoond. Ook de klokkentoren in Greonterp is uniek en het bekijken meer dan waard. In Nijhuizum vlakbij Workum treft u IJsboerderij  'Margje 24' aan waar u heerlijk zelfgemaakt boerenijs kunt proeven. Maar u kunt er ook terecht voor een kop koffie of  thee én het  nieuwste produkt: melkshakes!! Proberen zou ik zeggen. Ook is er de ruimte om de boerderij te bezichtigen.

U vervolgt uw fietstocht richting Workum. Als u wat tijd heeft kunt u misschien een bezoek brengen aan het Jopie Huisman Museum  of aan de laat-gotische Sint-Gertrudiskerk.

U vervolgt uw fietstocht via punt 4 van het fietsroutwerk richting punt 2.  In Allingawier komt u langs Aldfaerserf waar de geschiedenis van het boerenleven is bewaard. Ook kunt u hier beleven hoe de Friese Drabbelkoeken worden gemaakt. En uiteraard is er de mogelijkheid dat u drabbelkoeken kunt proeven vergezeld met een kop koffie of thee. In Exmorra komt u langs een gerestaureerd schooltje en een historische kruidenierwinkel. Allen zijn een bezoek meer dan waard. 

In Bolsward zijn verder een tweetal Musea it Gysbert Japicxhûs" en het Titus Brandsma Museum. Daarnaast nog een tweetal monumenten te weten het Stadhuis van Bolsward en de Martinikerk.

In Bolsward treft u tenslotte nog de vermaarde Friese bierbrouwerij Us Heit'. Aart van de Linden brouwt hier verschillende soorten bier. Ook geeft hij voor € 8,50 een interessante rondleiding. Tijdens deze rondleiding krijgt u uitgebreide tekst en uitleg over de ontstaansgeschiedenis van het bier en het brouwproces, vroeger en nu. Na afloop van de rondleiding krijgt u een heerlijke consumptie uit eigen vat.  

Ik hoop voor u een leuke  onderhoudende maar vooral lekkere fietstocht te hebben samengesteld waarbij naar keuze een museum of een bezienswaardigheid kan worden bezocht. Dit is geheel afhankelijk van uw tijd. Laat mij per mailweten hoe u de lekkerste fietstocht van Friesland 'it bûtertonkje' heeft ervaren.  U krijgt van mij zeker een antwoord terug. Kijk ook hiernaast in het menu naar al onze andere fietstochten. Deze pagina kunt u afdrukken met behulp van: 'Bestand' -->  'Afdrukvoorbeeld'

Rixt Friezema 

oplaadpunten in Sudwest-Fryslan.

copyright © 2012 IDHV | Sponsor: Kootje bij de Brug | Sitemap