Fryslân-Súdwest

Vakantie rond de Friese Meren

De Oersetters: de mooiste pontjes fietstocht van Friesland (2014)

lkh2018swf.jpg

LFCH2018 SWF

logo fietsregioRoute gesloten tot 1 april 2018. Fijn dat u in het seizoen 2018 wilt genieten van onze Oersettersfietstocht. Friesland en daarmee Zuidwest-Friesland is in 2017 weer uitgeroepen tot één van de vijf mooiste fietsregio's van ons land. Mede dankzij onze prachtige fietstochten die, op basis van het fietsnetwerk, voeren door een schitterende en gevarieerde omgeving.

Op deze pagina kunt u zich informeren over de mooiste  pontjes-fietstocht van Nederland 2014: 'De Oersetters'. De fietstocht heeft vanwege de hoge culturele belevingswaarde ons predicaat LCH 2018 SWF ('Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 Súdwest-Fryslân). Door 'Vrienden van de Voetveren' is, in samenwerking met de ANWB, 'De Oersetters' is in 2014 uitgeroepen tot de mooiste pontjes-fietstocht van Nederland. Dus óók van Friesland!
Niet eerst een dure gids aanschaffen maar gewoon de mooiste tocht nu hier downloaden en meteen 'de Oersetters' fietsen! Het mooie Nationaal Landschap Zuidwest-Friesland is helemaal gratis! Dat is pas genieten!

De Oersetters

Een prachtige pontjesfietstocht  in Zuidwest-Friesland.
De naam ´De Oersetters´ verwijst naar twee voet- en fietsveren die in deze fietsroute door het Friese Merengebied zijn opgenomen. Deze pontjes geven de tocht een bijzondere  dimensie. Het ene moment fietst u door het afwisselende waterrijke landschap of de weidse weilanden van  van Nationaal Landschap Zuidwest-Friesland, het andere moment passeert u een dorp of een historische Friese stad. ´De Oersetters´ is een échte beleeftocht.  


fietsen in sudwest fryslan Aan de Oersettersfietsroute:
Fiets- voetveren:
In Gaastmeer ‘it Oerset’ over de Yntemasleat
In Nijhuizum met ‘Droech oer de feart’ over de Grons

Horeca en ontspanning
Kootje bij de Brug Wolsum  Startpunt fietstocht (knooppunt 12 en 13)
d’ Ald Herberch Gaastmeer (knooppunt 34)
it Potterbakkerhús t/o de Waag Workum (knooppunt 17)
IJsboerderij ‘Margje 24’ Nijhuizum (uitstapje knooppunt 6 )
Thee en Koffie ‘De Golle’ Exmorra (na knooppunt 3)
Oplaadpunten: zie  

     
Fietskaart Oersettersfietstocht
Download hier de folder met route van de fietstocht  'De Oersetters'
Ga naar Route.nl voor routekaart met omschrijving (extra service).
Kijk hier voor openingstijden van de voet- fietsveren  
Kijk hier voor parkeren Wolsum bij de A7 

Note! Deze route bieden wij ook, samen met VVV Zuidwest-Friesland, aan op www.route.nl. Ga naar de informatie-tegel hieronder. De routekaart met tips kunt u daar ook downloaden en printen.  Ook is op Route.nl de mogelijkheid om, rechtsboven de pagina, de GPX van de route te downloaden en gebruik maken van de gemakkelijke app.

 pontgastmer.jpg
Klik op de foto en ga naar route.nl voor kaartmateriaal en GPX

De video hieronder van Berend en Francis Pol geeft een prachtige indruk van de Oersetters Fietstocht! Berend en Francis: bedankt!


Musea en Kunst langs de route
Rik Denekamp Fotografie (Beginne 27) Workum (voor knooppunt 17)
Pottebakkerij Kunst (Beginne 9-11) Workum (voor knooppunt 17)
‘it Potterbakkerhús’ t/o de Waag Merk 18 Workum (knooppunt 17)
Jopie Huisman Museum Workum (knooppunt 17)
Museum Boerderij ‘de Izeren Ko’ Allingawier (knooppunt 3)
Glasblazerij ‘het Quakeltje’ Exmorra (na knooppunt 3)
Staal & Steen Exmorra (na knooppunt 3)
Gysbert Japicxhûs Bolsward (na knooppunt 5)
Titus Brandsma Museum Bolsward (na knooppunt 5)
Brouwerij ‘Us Heit’ rondleidingen Bolsward (knooppunt 5 en 8)
Brocante ‘Mengelmoesje’ Wolsum (knooppunt 12 en 13)

Routeinformatie en leuk om te bezoeken
Het startpunt  van de route* is bij Kootje bij de Brug te Wolsum. Kootje bij de Brug  is een prachtige theetuin met ook mogelijkheden voor lunch, een kop koffie met hun vermaarde appelgebak, of boerenijs,

Gps Info:  Wolsumerketting 5, 8774 PK.  U kunt ‘langsparkeren’ aan beide zijden van de toegangsweg. De tocht is >45 kilometer en in één of twee dagdelen te doen.  TIP!: Geniet de tocht met de klok mee.
 De Oersetters volgt  de volgende fietsknooppunten:  12, 14, 15, 16, (6, zie route informatie ) 33, 34, 23, 18, 17, 4, (6, zie route informatie) 2, 7, 3, 1, 5, 6,  8, 24, 13

U start vanaf Kootje bij de Brug en gaat richting Blauwhuis (knooppunt 12). In Blauwhuis staat de Vituskerk van Bouwmeester P. Cuypers (ook Centraal Station Amsterdam). Even een kijkje nemen? In Greonterp (spreek uit ‘Grunterp’) kunt u bekijken waar de schrijver Gerard van het Reve heeft gewoond (Huize het Gras) en de naastgelegen klokkenstoel is ook zeker een bezoekje waard. U vervolgt uw route richting Nijhuizum waarbij u onder de spoorbaan  door gaat. Vanaf knooppunt 15 fietst u langs de Oudegaaster Brekken en geniet van het magnifieke uitzicht over  het water. U komt in Nijhuizum (knooppunt 16). Hier kunt u ook besluiten om een kort  uitstapje te maken naar Knooppunt 6, voor een bezoek aan IJsboerderij ‘Margje24’  en een boerenijsje of een heerlijke ‘milkshake’.
In Nijhuizum  fietst u richting het fiets- voetveer van de Fam. Renema, die u graag naar de andere kant van ‘de Grons’ overzet.  Geniet van uw vaartocht met de pont, een fantastisch moment! U vervolgt uw tocht richting Gaastmeer  (knooppunten 33 en 34). Bij  d’Ald Herberch’ in Gaastmeer kunt u even verpozen en genieten op het terras aan het water.

pontjegaastmeer.jpgVanuit Gaastmeer vertrekt u richting het fiets- voetveer  van Menno Sappé (zie foto). Ook hij ‘set’ u graag ‘oer’ en misschien vertelt hij u daarbij een verhaal  over de omgeving? Aan de overkant gekomen vervolgt u uw route richting het Heidenskip.  Oh ja: ‘wie betaalt de veerman?’ Bedank uw Oersetters!
 
In Workum, vlak voor knooppunt 17, kunt u bij ‘Rik Denekamp Fotografie’ aan de Beginne 29, even ‘een kijkje’ nemen.  Workum is vermaard om haar aardewerk. Iets verderop aan de Beginne 9-11 is ‘Pottebakkerij Kunst’ gevestigd. FryslânSúdwest heeft geregeld  dat atelier-bezichtiging mogelijk is bij aankoop van een aandenken  in Workumer aardewerk. Even uitrusten voor een overheerlijke lunch of koffie met gebak bij ‘It Pottebakkershús’  t/o de Waag? Geniet daar ook van de permanente expositie over 'het Pottenbakken'.  Of misschien wilde u al langer een bezoek brengen aan het Jopie Huisman museum?

Na uw bezoek aan Workum vertrekt u richting Allingawier en Exmorra (Knooppunt 3). Zet in Allingawier bij museumboerderij ‘de Izeren Ko’ de tijd meer dan honderd jaar terug  en ervaar het boerenleven van weleer. In Exmorra kunt u genieten van het ambacht glasbazen bij ‘het Quakeltje’.  Bij Koffie en Thee “De Golle” kunt u neerstrijken op het terras en genieten van een kopje koffie, glas fris of een ijsje. Ook kunt u een kijkje nemen bij “Staal & Steen”  en genieten van een expositie van schilderijen en beeldende kunst. Bijna iedere dag wordt er gebeeldhouwd en u kunt dit zelf ook even  proberen.
U vervolgt uw tocht richting de Hanzestad Bolsward  waar het Gysbert Japicxhûs en het Titus Brandsma  museum op uw bezoek wachten. Tip: neem een  lekkere  (turfgerookte) verse Friese droge worst mee naar huis. De turfgerookte  worsten van Slagerij Yde de Boer aan de Jongemastraat te Bolsward zijn mijn favoriet. De worsten worden iedere dinsdag vers gerookt. Een heerlijke versnappering. Gewoon doen!  Aan de Sneekerstraat laat Aart van der Linden u kennis maken met het brouwproces  van zijn Friese bieren. Ook kunt u daar een glas bier proberen! Met een stukje worst?

U fietst vervolgens richting knooppunt  8, 24 en 13.
Direct na knooppunt 13 treft u ‘Brocante Mengelmoesje’ aan. De boerderijwinkel  is beperkt open.  Vanaf Mengelmoesje is het nog 500 meter naar het startpunt van uw route. Verwen uzelf als beloning  na uw fietstocht  met een heerlijke coupe boerenijs  van Kootje bij de Brug: een ’must do’!

Deze tocht is ontworpen door Harold Visser. Hij heeft daarmee een prijsvraag gewonnen voor de mooiste pontjesroute van Nederland, uitgeschreven door de vereniging ‘Vrienden van de Voetveren’ i.s.m. ANWB.

Wij hopen met de fietstocht 'De Oersetters' een fijne fietsdag te hebben verzorgd. Kijk ook op deze site naar onze andere fietstochten. Morgen 'de Lytse Marren Fietstocht'? Of misschien de 'Helftstedentocht'?
Deze pagina kunt u afdrukken met behulp van: 'Bestand'  --> 'Afdrukvoorbeeld' 
Veel fietsplezier met de 'Oersetters'   

Rixt Friezema copyright © 2012 IDHV | Sponsor: Kootje bij de Brug | Sitemap