Fryslân-Súdwest | Routebureau Friesland

Friese Meren Vakanties

Het Oordje: Een mooie wandeltocht vanuit Bolsward

lkh2018swf.jpg

LFCH2018 SWF

Deze wandeltocht start aan de zuidkant van Bolsward, ter hoogte van de Cnossenlaan. De tocht voert u langs de eeuwenoude Hemdyk en Krabbedyk en gaat vervolgens langs het trekpad van Parrega terug naar Bolsward. De tocht is ongeveer 15,5 km en prima te doen binnen een dagdeel.oordje2.jpg 

Start tocht: U start uw tocht op de Cnossenlaan en loopt een klein stuk langs de A7. Ter hoogte van het buurtschap Remswerd komt u langs Brocante Mengelmoesje. Even kijken? U vervolgt uw wandeltocht en komt na 500m bij Kootje bij de Brug, met theetuin aan het water, voor misschien een kano en een kop koffie of thee met appelgebak? Ik heb voor u geregeld dat u op vertoon van uw geprinte routekaart 10% korting krijgt op koffie/thee met appelgebak of een coupe boerenijs.  
U vervolgt uw tocht richting Blauwhuis waar u in Blauwhuis aangekomen, bij de tweede kruising (bij het Teatskehûs) rechtsaf slaat richting Tjerkwerd en de eeuwenoude Hemdyk volgt. Geniet van de ruimte die het Friese platteland u biedt! Na ongeveer 1.5 km komt u bij een driesprong. Hier slaat u linksaf de Krabbedyk op (zie bordje). De Krabbedijk is een waterkering uit de 12e eeuw. Ter hoogte van Dedgum (oostkant) komt u bij de opvaart naar Dedgum. Dit is een leuke picknickplaats. Aan het einde van de Krabbedijk steekt u de weg over en vervolgt u uw weg over de Vissersburen. Aan het begin van de Vissersburen staat een informatiebord. Aan het eind van de Vissersburen gaat u rechtsaf, direct langs de huizen, langs het water maar niet het betonpad op. U loopt rechtdoor, langs de Workumertrekvaart, het oude trekpad waar vroeger paarden liepen die de schepen voorttrokken. Het pad voert u naar Tjerkwerd maar de contouren van Bolsward kunt u reeds voor u zien liggen. Sta bij het witte bruggetje (een'Tille' genaamd) even stil bij wat de natuur u op deze plek te bieden heeft.  Bij Tjerkwerd aangekomen verlaat u het trekpad en loopt door het dorp. U gaat meteen over de brug rechtsaf. U vervolgt hier het trekpad. In Bolsward aangekomen komt u onder een tunneltje door direct daarna bevindt zich Van Burens Leerlooierij. Een bezoekje meer dan waard. Daara loopt u rechtdoor richting de Blauwpoortsbrug. Deze gaat u over en u loopt dan richting het centrum van Bolsward.  U komt langs het stadhuis, blijft rechtdoorlopen, langs Hotel De Groene Weide, langs Jumbo Kooistra, de Sneekerstraat op. Vrij snel daarna, na het bezinestation, gaat u rechtsaf de Secr. Haitsmalaan op.  Deze loopt u geheel uit  en loopt onder het tunneltje door. U bent nu op de Cnossenlaan, het begin van uw route.

Misschien morgen wandeltocht 'de Ald Lears'?
Deze pagina kunt u afdrukken met behulp van: 'Bestand' -->  'Afdrukvoorbeeld'

Rixt Friezema

Download hier wandeltocht  ''het Oordje'

oordje1.jpg


copyright © 2012 IDHV | Sponsor: Kootje bij de Brug | Sitemap