Fryslân-Súdwest | Routebureau Friesland

Friese Meren Vakanties

Tsjerkepaad 2023 - Lytse Marren - Prachtig Kerkepad 

In 2023  wordt in Friesland Tsjerkepaad georganiseerd van 1 juli t/m 9 september op zaterdagen van 13.30 tot 17.00 uur. Het jaarthema is "Kerk als plaats van Ontmoeting".

We hebben weer een prachtige Tsjerkepaadroute voor je  samengesteld met 4 kerken die een bezoek meer dan waard zijn. De route kan worden gewandeld en gefietst (13 km) en is geschikt voor jong en oud

Tsjerkepaad 2013 - AnkertsjerkeDe route begint in Oudega (SWF) bij de Ankertsjerke (knooppunt 32). De kerk is alleen van de buitenkant te bezichtigen. Voor het interieur zie de website (link hieronder). Je gaat richting Blauwhuis. Nog voor de spoorwegovergang ga je linksaf het fietspad op (31). Vervolgens fiets of wandel je een stuk langs de Oudegaaster Brekken richting de spoorbrug.

Bij knooppunt (15) ga je onder het spoor door, richting Greonterp, Blauwhuis. In Greonterp staat een mooie klokkenstoel die je kunt bezichtigen. Deze staat vlak naast 'Huize het Gras' waar Gerard van het Reve heeft gewoond. Hij benoemt de klokkenstoel in één van zijn werken. 

Tsjerkepaad 2013 - Kerk WolsumTsjerkepaad 2013 - St VituskerkVervolgens vertrekt je richting Blauwhuis waar je de St Vituskerk van bouwmeester P.J. Cuypers kunt bezoeken (ontwerper centraal station Amsterdam). Vooral het interieur is bijzonder en wordt geroemd.  Iedereen is van harte welkom!

Daarna vertrek je richting Wolsum voor een bezoek aan de St. Pancratiuskerk.  Het interieur en het orgel van de kerk zijn gerenoveerd. De bezoekers aan de kerk kunnen zich hierover laten informeren. Beperkte opening Tsjerkepaad: 8 en 15 juli, 5 en 19 augustus en 2 september.

Je vervolgt jouw route richting Abbega. Na 1 kilometer sla je bij de driesprong (13) rechtsaf richting Abbega. Bij de tweede driesprong (28) sla je weer rechtsaf richting Abbegaaster-Ketting en Abbega. Ter hoogte van de kerk van Abbega ga je rechts door het hekje en ga je via het  kerkepad van Abbega naar Westhem (voor fietsers: de fiets aan de hand). 

Tsjerkepaad 2013 - Kerk WesthemIn Westhem wacht de Bartholomeus-kerk uit de dertiende eeuw op jouw bezoek Dit jaar is er iedere zaterdag een expositie van Artistieke Houtbewerking van G.J. Abma en Schildersgroep Colorama. 

Vanuit Westhem ga je vervolgens weer op de fiets of te voet richting Oudega. In Westhem op de Hemdyk ga je linksaf.  Bij knoopunt (30) sla je rechtaf. Je gaat zo weer naar Oudega het startpunt (31/32) van jouw route.
De volgende kerken kunnen in deze route worden bezocht:

Oudega (SWF) Ankertsjerke, Pastorijstrjitte 23, 8614 AB
Blauwhuis, St Vituskerk, Vitusdijk 27, 8615 LN
Wolsum, St. Pancratiuskerk, Wolsumerwei 11 8774 PL
Westhem, Bartolomeuskerk, Feytebuorren 1, 8616 LB  

Andere culturele monumenten: 
Doris Mooltsje, Spinnekopmolen aan de Oudegaaster Brekken Klokkenstoel te Greonterp
Huize het Gras te Greonterp 

Speciaal: 
De Oudegaaster 'Doarpswinke'l  aan de Breksdyk (naast Tre Paesie) is een bijzonder initiatief van het dorp Oudega. Een bijzondere winkel met een fijne invulling. Heb je voor onderweg of voor thuis nog iets nodig?

In Wolsum naast de kerk vind je 'Blom en Sa' voor een bloemetje boeket of uniek cadeau. 
Bij Wolsumerkettting treft je paviljoen Kootje bij de Brug aan voor een kop thee of koffie met appelgebak.

Tsjerkepaad.jpg

hoogend.jpg Fietsroutenetwerk 
De route volgt de fietsknoopunten van fietsroutenetwerk Súdwest Fryslân. De volgende knooppunten kunnen worden gevolgd: 32, 31, 15, 14, 12, 13, 28, kerkepad, 30, 31 Lengte fietsroute/wandelroute: 13.5 kilometer + 1.5 kilometer wandelpad.  Voor wandelaaris is het misschien belangrijk om het volgende te weten: als je arriveert bij de Bartholomeüskerk te Westhem (laatste kerk op de route) heb je 10 kilometer (2 uur) afgelegd. Het is nog ongeveer 3 kilometer (35 minuten wandelen) naar Oudega.Lunch
Je kunt ook lunchen bij 
Kootje bij de BrugIn dat geval is er ook de mogelijkheid de route bij Kootje bij de Brug te starten. Je vertrekt in dat geval vanaf Kootje bij de Brug richting knooppunt 13.  Er is ook de mogelijkheid om in Oudega bij pizzeria Tré Paesi te lunchen (begin van de route).

Openingstijden
De kerken zijn van 1 juli tot en met 9 september op zaterdagmiddag geopend van 13.30 uur tot 17.00 uur.

tsjerkepaad2016

Deze pagina kunt u afdrukken met behulp van: 'Bestand'  --> 'Afdrukvoorbeeld' 


copyright © 2012 IDHV | Sponsor: Kootje bij de Brug | Sitemap