Fryslân-Súdwest | Routebureau Friesland

Friese Meren Vakanties

Tsjerkepaad 2023 - Lytse Marren - Prachtig Kerkepad 

In 2023  wordt in Friesland Tsjerkepaad georganiseerd van 1 juli t/m 9 september op zaterdagen van 13.30 tot 17.00 uur. Het jaarthema is "Kerk als plaats van Ontmoeting".

We hebben weer een prachtige Tsjerkepaadroute voor u  samengesteld met 4 kerken die een bezoek meer dan waard zijn. De route kan worden gewandeld en gefietst (13 km) en is geschikt voor jong en oud

Tsjerkepaad 2013 - AnkertsjerkeDe route begint in Oudega (SWF) bij de Ankertsjerke (knooppunt 32) en gaat richting Blauwhuis. Nog voor de spoorwegovergang gaat u linksaf het fietspad op (31). Vervolgens fietst of wandelt  u een stuk langs de Oudegaaster Brekken richting de spoorbrug.

Bij knooppunt (15) gaat u onder het spoor door, richting Greonterp, Blauwhuis. In Greonterp staat een mooie klokkenstoel die u kunt bezichtigen. Deze staat vlak naast 'Huize het Gras' waar Gerard van het Reve heeft gewoond. Hij benoemt de klokkenstoel in één van zijn werken. 

Tsjerkepaad 2013 - Kerk WolsumTsjerkepaad 2013 - St VituskerkVervolgens vertrekt u richting Blauwhuis waar u de St Vituskerk van bouwmeester P.J. Cuypers kunt bezoeken (ontwerper centraal station Amsterdam). Vooral het interieur is bijzonder en wordt geroemd.  Iedereen is van harte welkom!

Daarna vertrekt u richting Wolsum voor een bezoek aan de St. Pancratiuskerk.  Het interieur en het orgel van de kerk zijn gerenoveerd. De bezoekers aan de kerk kunnen zich hierover laten informeren. Beperkte opening Tsjerkepaad: 8 en 15 juli, 5 en 19 augustus en 2 september.

U vervolgt uw route richting Abbega. Na 1 kilometer slaat u bij de driesprong (13) rechtsaf richting Abbega. Bij de tweede driesprong (28) slaat u weer rechtsaf richting Abbegaaster-Ketting en Abbega. Ter hoogte van de kerk van Abbega gaat u rechts door het hekje en gaat via het  kerkepad van Abbega naar Westhem (voor fietsers: de fiets aan de hand). 


Tsjerkepaad 2013 - Kerk WesthemIn Westhem wacht de Bartholomeus kerk uit de dertiende eeuw op uw bezoek. 

Vanuit Westhem gaat u vervolgens weer op de fiets of te voet richting Oudega. In Westhem op de Hemdyk gaat u linksaf.  Bij knoopunt (30) slaat u rechtaf. U gaat zo weer naar Oudega het startpunt (31/32) van uw route.

De volgende kerken kunnen in deze route worden bezocht:

Oudega (SWF) Ankertsjerke, Pastorijstrjitte 23, 8614 AB
Blauwhuis, St Vituskerk, Vitusdijk 27, 8615 LN
Wolsum, St. Pancratiuskerk, Wolsumerwei 11 8774 PL
Westhem, Bartolomeuskerk, Feytebuorren 1, 8616 LB  

Andere culturele monumenten: 
Doris Mooltsje, Spinnekopmolen aan de Oudegaaster Brekken Klokkenstoel te Greonterp
Huize het Gras te Greonterp 

Speciaal: 
De Oudegaaster 'Doarpswinke'l  aan de Breksdyk (naast Tre Paesie) is een bijzonder initiatief van het dorp Oudega. Een bijzondere winkel met een fijne invulling. Heeft u voor onderweg of voor thuis nog iets nodig?

In Wolsum naast de kerk vindt u 'Blom en Sa' voor een bloemetje boeket of uniek cadeau. 
Bij Wolsumerkettting treft U theetuin Kootje bij de Brug voor een kop thee of koffie met appelgebak.

Tsjerkepaad.jpg

hoogend.jpg Fietsroutenetwerk 
De route volgt de fietsknoopunten van fietsroutenetwerk Súdwest Fryslân. De volgende knooppunten kunnen worden gevolgd: 32, 31, 15, 14, 12, 13, 28, kerkepad, 30, 31 Lengte fietsroute/wandelroute: 13.5 kilometer + 1.5 kilometer wandelpad.  Voor wandelaaris is het misschien belangrijk om het volgende te weten: als u arriveert bij de Bartholomeüskerk te Westhem (laatste kerk op de route) heeft  u 10 kilometer (2 uur) afgelegd. Het is nog ongeveer 3 kilometer (35 minuten wandelen) naar Oudega.Lunch
U kunt lunchen bij 
Kootje bij de Brug (aan het water). In dat geval is er ook de mogelijkheid de route bij Kootje bij de Brug te starten. U vertrekt in dat geval vanaf Kootje bij de Brug richting knooppunt 13.  Er is ook de mogelijkheid om in Oudega bij pizzeria Tré Paesi te lunchen (begin van de route).  

Thee en Kano

Volgt u de route vanaf Oudega? Dan is er halverwege de route de mogelijkheid om een bootje te huren en/of thee te drinken bij Kootje bij de Brug annex theetuin te Wolsum. 

Openingstijden
De kerken zijn van 1 juli tot en met 9 september op zaterdagmiddag geopend van 13.30 uur tot 17.00 uur.

tsjerkepaad2016

Deze pagina kunt u afdrukken met behulp van: 'Bestand'  --> 'Afdrukvoorbeeld' 


copyright © 2012 IDHV | Sponsor: Kootje bij de Brug | Sitemap