Fryslân-Súdwest

Informatiepunt voor Kleinschalig Toerisme

Tsjerkepaad 2016 - Lytse Marren - Prachtig Kerkepad in Friesland

In 2016  wordt in Friesland Tsjerkepaad georganiseerd van 2 juli t/m 10 september. We hebben weer een prachtige Tsjerkepaadroute voor u  samengesteld met 4 kerken die een bezoek meer dan waard zijn. De route kan worden gewandeld en gefietst (13 km) en is geschikt voor jong en oud.

Tsjerkepaad 2013 - AnkertsjerkeDe route begint in Oudega (SWF) bij de Ankertsjerke (knooppunt 32) en gaat richting Blauwhuis. Nog voor de spoorwegovergang gaat u linksaf het fietspad op (31). Vervolgens fietst of wandelt  u een stuk langs de Oudegaaster Brekken richting de spoorbrug.

Bij knooppunt (15) gaat u onder het spoor door, richting Greonterp, Blauwhuis. In Greonterp staat een mooie klokkenstoel die u kunt bezichtigen. Deze staat vlak naast 'Huize het Gras' waar Gerard van het Reve heeft gewoond. Hij benoemt de klokkenstoel in één van zijn werken. 

Tsjerkepaad 2013 - Kerk WolsumTsjerkepaad 2013 - St Vituskerk
Vervolgens vertrekt u richting Blauwhuis waar u de St Vituskerk van bouwmeester P.J. Cuypers kunt bezoeken (ontwerper centraal station Amsterdam). Vooral het interieur is bijzonder en wordt geroemd.

Daarna vertrekt u richting Wolsum voor een bezoek aan de St. Pancratiuskerk.  Het interieur en het orgel van de kerk zijn afgelopen jaar gerenoveerd. De bezoekers aan de kerk kunnen zich dit jaar laten informeren over deze renovatie.
 


VU vervolgt uw route richting Abbega. Na 1 kilometer slaat u bij de driesprong (13) rechtsaf richting Abbega. Bij de tweede driesprong (28) slaat u weer rechtsaf richting Abbegaaster-Ketting en Abbega. Ter hoogte van de kerk van Abbega gaat u door het hekje en gaat via het  kerkepad van Abbega naar Westhem (voor fietsers: de fiets aan de hand). 

Tsjerkepaad 2013 - Kerk WesthemIn Westhem wacht de Bartholomeus kerk uit de dertiende eeuw op uw bezoek. Tijdens Tserkepaad van dit jaar is in de kerk van Westhem een expositie  van schilderijen en tekeningen  van de van oorsprong  uit Bolsward afkomstige familie kramer. Lees hier meer.... Vanuit Westhem gaat u vervolgens weer op de fiets of te voet richting Oudega. Bij knoopunt (30) slaat u rechtaf. U gaat zo weer naar Oudega het startpunt van uw route.
melledyk.jpgDe volgende kerken kunnen in deze route worden bezocht:

Oudega (SWF) Ankertsjerke, Pastorijstrjitte 23, 8614 AB
Blauwhuis, St Vituskerk, Vitusdijk 27, 8615 LN
Wolsum, St. Pancratiuskerk, Wolsumerwei 11 8774 PL
Westhem, Bartolomeuskerk, Feytebuorren 1, 8616 LB  

Andere culturele monumenten: 
Doris Mooltsje, Spinnekopmolen aan de Oudegaaster Brekken Klokkenstoel te Greonterp
Huize het Gras te Greonterp 

Speciaal: 
In Oudega kunt u rondkijken tussen de vele spulletjes van Walinga's Sneuphal aan de Haniadyk (150 meter van de Ankertsjerke) en de Oudegaaster Simmerwinkjel aan de Breksdyk (naast Tre Paesie), een bijzondere winkel met een unieke invulling.
In Wolsum naast de kerk vindt u 'Blom en Sa' voor een bloemetje boeket of uniek cadeau. 
Bij Wolsumerkettting treft U theetuin Kootje bij de Brug voor een kop thee of koffie met appelgebak (en een kano?).
In het buurtschap Remswerd (onder Wolsum) vindt u de leuke Brocante 'Mengelmoesje'.

Tsjerkepaad.jpg

hoogend.jpg Fietsroutenetwerk 
De route volgt de fietsknoopunten van fietsroutenetwerk Súdwest Fryslân. De volgende knooppunten kunnen worden gevolgd: 32, 31, 15, 14, 12, 13, 28, kerkepad, 30, 31 Lengte fietsroute/wandelroute: 13.5 kilometer + 1.5 kilometer wandelpad.  Voor wandelaaris is het misschien belangrijk om het volgende te weten: als u arriveert bij de Bartholomeüskerk te Westhem (laatste kerk op de route) heeft  u 10 kilometer (2 uur) afgelegd. Het is nog ongeveer 3 kilometer naar Oudega.
  

Lunch,
Als u dat wenst kunt u voor de aanvang van uw route lunchen in Wolsum bij Kootje bij de Brug (aan het water).  In dat geval is er ook de mogelijkheid de route bij Kootje bij de Brug te starten. U vertrekt in dat geval vanaf Kootje bij de Brug richting knooppunt 13.  Er is ook de mogelijkheid om in Oudega bij pizzeria Tré Paesi te lunchen (begin route).  

Thee en Kano

Volgt u de route vanaf Oudega, dan is er halverwege de route de mogelijkheid om een bootje te huren en/of thee te drinken bij Kootje bij de Brug annex theetuin te Wolsum. 

Openingstijden
De kerken zijn van 2 juli tot en met 10 september op zaterdagmiddag geopend van 13.30 uur tot 17.00 uur.

tsjerkepaad2016

Deze pagina kunt u afdrukken met behulp van: 'Bestand'  --> 'Afdrukvoorbeeld' 


copyright © 2012 IDHV | Sponsor: Kootje bij de Brug | Sitemap